Este trăsura înaintea calului?

PDF – Este Trasura Inaintea Calului?de Dennis Priebe

“Evanghelia aceasta a împaratiei va fi propovaduita în toata lumea, ca sa slujeasca de marturie tuturor oamenilor. Atunci va veni sfârsitul” Matei 24:14

Fara îndoiala, aceasta promisiune a lui Isus a facut sa descatuseze sufletele noilor crestini si sa entuziasmeze pe cei ce predica evanghelia, mai mult decât oricare alta promisiune divina. N-a spus Hristos ca atunci când evanghelia va fi proclamata în toata lumea, sfârsitul pacatului si al mortii nu vor fi departe? Si oare nu ne este dor de acea zi? Mii de crestini si-au însusit aceasta promisiune, dedicându-si vietile pentru împlinirea ei.

Fara îndoiala, cuvintele lui Isus sunt adevarate. Astazi, în pofida celor mai avansate tehnologii din istorie în domeniul telecomunicatiilor, în fiecare zi ramânem cu mult în urma împlinirii acestei promisiuni, deoarece zilnic mai multi oameni se nasc decât le propovaduim noi evanghelia.

Cum vom putea duce la îndeplinire o misiune ce pare a fi imposibila? Am confundat trasura cu calul? Abordam poate problema dintr-o perspectiva gresita?

Pavel a declarat ca Dumezeu l-a facut un apostol al “tainei” ce a fost ascunsa de-a lungul veacurilor, dar acum a fost dezvaluita.

“Carora Dumnezeu a voit sa le faca cunoscut care este bogatia slavei tainei acesteia între Neamuri si anume : Hristos în voi, nadejdea slavei. Pe El Îl propovaduim noi, si sfatuim pe orice om în toata întelepciunea, ca sa înfatisam pe orice om, desavârsit în Hristos Isus” (Coloseni 1:27,28).

Privind profetic spre zilele noastre, Ioan a vazut un timp când “…se va sfârsi taina lui Dumnezeu” “…ci în zilele în care îngerul al saptelea va suna din trâmbita lui, se va sfârsi taina lui Dumnezeu, dupa vestea buna vestita de El robilor Sai proorocilor.” (Apoc. 10:7) Haideti înapoi cu 96 de ani si ascultati cum un cercetator al Scripturilor, pe nume A.T. Jones, medita asupra acestei taine:

“Taina lui Dumnezeu este evanghelia propovaduita în toata lumea – atunci va veni sfârsitul… Si chiar mai mult decât aceasta… Sfârsitul tainei lui Dumnezeu este finalizarea, desavârsirea, manifestarea lui Dumnezeu în trup, în credinciosii lui Isus ce apartin bisericii. Exista doua locuri unde finalizarea acestei taine se desfasoara. Un loc este chiar lumea careia evanghelia îi este propovaduita. Celalat loc este viata credinciosilor care propovaduiesc adevarul. Putem predica si proclama numai cu vorbe pâna la marginile pamântului, la orice faptura a acestei generatii, astfel încât prima faza a lucrarii sa fie încheiata si totusi, daca manifestarea caracterului lui Dumnezeu în vietile celor care proclama evanghelia nu este deasemenea completa, atunci am putea predica zece mii de ani, si sfârsitul tot nu ar veni. Nu este suficient ca evanghelia sa fie proclamata întregii lumi doar prin vorbe. Dumnezeu doreste ca atunci când aceasta proclamare are loc, sa existe si un popor care sa fie gata sa-L întâmpine pe Isus venind pe norii cerului.”

“Fara manifestarea a lui Dumnezeu în inima fiecarui credincios, nu se poate vorbi despre sfârsitul tainei Lui. Aceasta taina odata înfaptuita – si anume Dumnezeu manifestat în trup – înseamna ca numai Hristos trebuie sa fie reflectat în viata credinciosului. Numai astfel se poate vorbi cu adevarat despre taina lui Dumnzeu.”

“Deci, sfarsitul tainei lui Dumnzeu este chiar sfârsitul cresterii, manifestarea lui Hristos în urmasii Sai, ca ei sa poata sta în aceasta lume în chipul lui Isus Hristos, reflectându-L numai pe El. Când credinciosii vor fi vazuti, numai Isus va fi vazut, tot ceea ce spunem, tot ceea ce facem, orice ton al vocii, tot ceea ce suntem – vor spune numai despre Hristos. Acestea sunt lucrurile care pot duce cu adevarat la sfârsitul tainei lui Dumnezeu” (General Conference Bulletin, 1903, p.42)

ÎNSEMNATATEA ACESTEI TAINE

Poate fi acesta secretul, poate fi aceasta metoda divina a împlinirii promisiunii Domnului Hristos din Matei 24:14? Este oare nevoie ca misterul, taina evangheliei, sa fie terminat mai întâi în vietile crestinilor si apoi sa fie dusa lumii întregi? Este acesta calul care are menirea sa traga trasura evanghelizarii? Ar trebui sa fim sinceri si sa admitem faptul ca cele mai mari eforturi, cele mai bune programe ale noastre, chiar si sacrificiile noastre de timp si bani, nu sunt deajuns. Abilitatea umana nu este suficienta pentru a satisface cerintele lui Dumnezeu. Încearca Dumnezeu sa ne spuna ca în momentul în care vom realiza dependenta noastra totala, atunci puterea Sa va fi descoperita? Când vom înceta sa ne sprijinim pe eforturile noastre de a împlini promisiunile lui Dumnezeu, si când îi vom permite sa-Si termine “taina” în adâncul sufletului nostru, atunci puterea Sa va fi eliberata în lume si El îsi va vedea promisiunile duse la capat. Dumnezeu nu va lucra prin puterea omeneasca, ci prin Duhul Sau. Aceasta va avea loc nevazut, neauzit, dar totusi eficient în inimile celor care pretind a purta numele lui Hristos. Când lucrarea de pregatire a caracterului este completa, astfel încât caracterul si chipul lui Hristos vor straluci în vietile urmasilor Sai, atunci Dumnezeu ne poate încredinta plinatatea Duhului Sau. În acest fel, evanghelia va fi propovaduita întregii lumi într-un timp atât de scurt încât vom ramâne uimiti.

Dumnezeu va lua pe cei mai slabi dintre cei mai slabi, si prin ei Îsi va arata puterea. Acestia vor demonstra într-un mod de netagaduit ca este posibil sa se traiasca într-o lume infestata de pacat fara rebeliune – fara a pacatui împotriva lui Dumnezeu. Va fi evident pentru oricine ca evanghelia poate cu adevarat sa mântuiasca pe deplin.

Chiar daca ni se pare ciudat, cel mai important lucru în Univers nu este mântuirea omului. Cel mai important lucru este îndreptatirea Numelui lui Dumnezeu de acuzatiile false ale Satanei.

Noi nu putem atinge niciodata acest tel, dar Dumnezeu poate. Dumnezeu este Cel care a hotarât ca acest tel sa devina realitate în vietile poporului Sau. Aceasta înseamna ca spunerea unor simple cuvinte nu este deajuns. Nu este suficient sa credem ca suntem iertati de pacatele noastre. Nu este suficient sa credem în mod intelectual ca suntem curatati de pacat…dar este suficient sa-L lasam pe Dumnezeu sa transpuna aceasta credinta în realitate. Atunci se va vedea ca Dumnezeu când iarta si sterge pacatele, daruieste si puterea necesara în lupta cu pacatul. Vietile noastre vor fi lumina care lumineaza întreaga lume cu stralucirea gloriei lui Hristos.

Când inima este curata, actiunile vietii nu pot fi altfel decât curate. Când motivatiile si atitudinile au fost purificate prin sângele lui Hristos, cuvintele si faptele vor fi cuvintele si faptele lui Hristos.

Ascultarea chiar si fata de cea mai mica cerinta a lui Dumnezeu va fi o placere. Standardele personale de moralitate, îmbracaminte si sanatate vor fi cele mai înalte posibile si aceasta nu ca sa ne dovedim propria sfintenie sau sa castigam favoarea lui Dumnezeu, ci pentru ca Hristos locuieste pe deplin în interiorul nostru.

Toate acestea sunt strâns legate de Ziua Ispasirii. În acea zi, poporul Israel avea pacatele marturisite si era pe deplin curatit. Noi traim zilele când Marele Sanctuar din cer urmeaza sa fie curatit de pacat.

Poate fi împlinita promisiunea din Matei 24:14? Absolut! Va fi evanghelia propovaduita “pâna la marginile pamântului”? Fara îndoiala! Dar aceasta promisiune a lui Dumnezeu va fi împlinita ca oricare alta promisiune a Sa – conditionat. Conditiile sunt puse de Dumnezeu, nu de noi. Metodele noastre nu pot îndeplini misiunea, dar când ne decidem sa folosim calea Sa, succesul este garantat. Când vom permite “calului” lui Dumnezeu sa traga “trasura” evanghelizarii, lumea întreaga va fi luminata de gloria Sa si marea problema a pacatului va lua sfârsit…